Shiffrin News

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 31 Oct 2018 21:58 - 3

Олимпийската мечта! 


http://cdn01.cdn.justjaredjr.com/wp-content/uploads/2014/02/mikaela-gold/mikaela-shiffrin-gold-slalom-sochi-13.jpg

Микаела Шифрин прекарва лятото между двата сезонна в изключителна подготовка за предстоящия сезон. Ключовия фактор е желанието ѝ да се представи отлично на идващите олимпийски игри през февруари 2014-та. Но едновременно с това тя успява и да намери време за да утоли жаждата на медиите за интервюта и участия.Макар и все още не придобила славата на своите колежки, мнозина следящи спорта усещат, че Микаела не е просто феномен за 1-2 сезона.  Затова и доста хора наблюдават с интерес развитието на Микаела. 



Сезон 2013/2014-та


Сезонът за Микаела стартира на Ретенбах глетчера в Сьолден. Тя се състезава в първия за сезона гигантски слалом и успява да завърши шеста. Въпреки, че по това време е съсредочена изцяло в слалома, все пак тя желае и да трупа опит в ГС (гигантски слалом). Около 25 хиляди души наблюдават нейното участие на живо.

https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/ets/131116201633-shiffrin-reindeer-horizontal-large-gallery.jpg


Първата победа за сезона в слалома идва в Леви, Финландия три седмици по късно. Микаела показва изключителна форма. Тя прави повече от секунда разлика и изглежда сякаш нищо не може да я настигне. Дори успява да се запознае с няколко северни елена и получава подарък един от тях, макар и той да си остане под грижите на стопаните си във Финландия.

http://www1.pictures.zimbio.com/gi/Mikaela+Shiffrin+FIS+Beaver+Creek+World+Cup+hPwdF5_0EZ1l.jpg


В Бивър Крийк, САЩ, Микаела е посрещната от роднини и приятели, които са дошли да я гледат и подкрепят. Местността се намира сравнително близо до родния дом на Микаела. Там се провежда ГС в които тя успява да спечели първия си подиум в тази дисциплина в кариерата за СК.

След тази победа Микаела се завръща в Европа. За жалост нещата не тръгват добре, не успява да завърши в Свети Мориц, последвано от 12 място в Корчевел и осмо място във Вал-д-лзере.


https://www.dolomitenstadt.at/wp-content/uploads/2013/12/Mikaela-Shiffrin-Marlies-Schild.jpg


Малко преди края на 2013-та, Микаела успява да подсигури 2 подиума в Линц. Трета в ГС и втора в слалома. Интересното е, че на първо място е Марлис Шилд, а Микаела е много голям фен на своята колежка и ѝ е идол. Е това е мечта да си втори след своя идол в спорта! Последната поставя нов рекорд от 35 победи в слалома в историята на спорта.

Нещата стават и още по трудни през този сезон за всички скиори, като цяло заради изключителната топла зима и неподходящите условия за провеждане на състезанията. Дори няколко състезания не са проведени. Но Микаела, която никога не се предава, успява да си подсигури две победи в Бомио и Флачау.

С наближаването на олимпийските игри нещата стават изключително напрегнати. Малко се говори, много се тренира и се гледа към календара. Това е не само при Микаела, но и при всички скиори без значение пол и народност. За жалост една от големите звезди на американския отбор Линдзи Вон е сериозно контузена и не може да вземе участие в олимпийските игри и общо взето оставя щафетата на Микаела и нейните по опитни колежки по това време.

Микаела въпреки, че не е единствената скиорка в американския отбор към която се хранят надежди за златото , все пак е следена внимателно от медиите за които безспорно младата скиорка с големи амбиции е сериозен кандидат за вписване на нови щрихи в историята на спорта.

Това, което отличава може би Микаела от другите скиорки е отдадеността към спорта. Докато други скиори до голяма степен зависят от своите треньори и специалисти, при Микаела нещата стоят така, че тя сама си поставя цели и задачи, които да изпълни. Научена още от малка да се грижи всичко да е изпипано до перфектност, тя не може да спре да тренира и да научава нови неща свързани с това с което се занимава. Сама определя, кога е готова за дадено нещо. Интересно е, че нейния екип изцяло я подкрепя и винаги нейните решения са на първо място.

За млад човек като Микаела да носи подобно отговорност на раменете не е лесна задача, защото за всичките фалове ще е виновна само тя. Но както статистиката показва, когато човек сам си оправя нещата изглежда се получават качествено.

Тя естествено е постоянно в присъствието на майка ѝ, която като неин треньор и помага с техническия аспект на дисциплините, като бивша скиорка тя е с достатъчно собствен опит за да и помага. Взима участие и в логистиката – да местиш 50 чифта ски и около 20 сака от състезание на състезание може да е понякога доста трудна задача за изпълнение все пак се състезават в цял свят. И въпреки всичко малката група от специалисти и помощници обикаляща с Микаела почти винаги намира време да се забавлява и да отдъхне. От качените видеа в мрежата дори с не спестени подробности човек може да придобие представа, как протичат дните между състезанията за Микаела.


http://www.stol.it/var/ezflow_site/storage/images/media/images/bildverwaltung/node_395783/tina-maze-und-lindsey-vonn/6390145-1-ger-DE/Tina-Maze-und-Lindsey-Vonn.jpg



Всъщност Микаела не е единствения случай, когато скиор спира да слуша специалистите и взима нещата в свои ръце. Такива примери от женския колектив са Тина Мазе , която сменя екипа си с такъв, които тя назначава и Линдзи Вон, която след като не може да спечели и едно състезание, решава също да започне сама да работи по стила си и методиката на каране. Доказателство, че в този спорт, човек наистина трябва да има и таланта да трупа знания самостоятелно и да ги прилага в последствие. И двете скиорки в момента са оставили трайни следи в историята на този спорт. А Линдзи Вон дори все още не е приключила с писането на нови глави в нея…

https://i.pinimg.com/originals/e4/55/a4/e455a46d8f28ff3341b29422dd651bda.jpg


През февруари всички очи се отправят към Сочи, където се провеждат Олимпийските игри през 2014-та. Микаела дебютира с 5 то място в ГС. Състезавайки се в стабилен снеговалеж в Роса Чутор. Интересното е, че за малко изтърва подиум само с 0.23 секунди изоставане. Което през онази година е изключително постижение за 18 годишната Микаела, тогава състезаваща се основно само в слалома. А още по впечатляващо, че въпреки огромното напрежение тя все пак намира време да се усмихне на камерите от стартовата къща.

На 21 февруари, тя печели слалома след невероятно гранично с акробатиката изпълнение по средата на пистата във второто спускане. Толкова голям и добър баланс пази, че дори подхлъзване не може да я събори нито да и изгори натрупаната преднина. По този начин Микаела става най младия някога олимпийски златен медалист в слалома. Това е доста емоционален момент за всички свидетели на чудото и най запомнящия се момент през сезона.

След това постижение Микаела продължава да марширува до финалите на сезона, като спечелва слалома в Оре, Швеция. С това тя води класацията с цели сто точки и с оставащо само едно състезание до края на сезона изгледите изглеждат добри за спечелване на втора последователна титла в слалома. И действително в Лензенхайде Микаела разгромява конкуренцията с изумителните над 1.5 секунди преднина с което затваря бройката на победите на пет за този сезон.

Микаела е изключително щастлива за развоя на събитията през този сезон. Обаче отново назряват събития и този път те ще бъдат у дома – в нейния град, нейната планина, нейното царство – Шампионата провеждан във Вейл, Колорадо през февруари 2015-та…. to be continued.


Mikaela Shiffrin • Chase Your Dreams • 2013/2014

За съжаление първо клипът е свален от YouTube и второ играта не позволява внедряване на видео не от YouTube.

Support

Comments (3)

вот!
Lol
и от мен