Published in Republic of Macedonia (FYROM) - Social interactions and entertainment - 10 Nov 2018 00:23 - 1

Додека некои ни малку не жалат за Југославија, други наоѓаат низа причини поради кои тврдат дека животот во бившата држава бил подобар. Ви донесуваме листа од неколку причини зошто некогаш било подобро:ПазарРационалните луѓе жалат за пазарот. Пазарот од 22 милиони луѓе дава повеќе прилики за заработка. Овозможува производство на поголеми серии производи со ниски конечни цени. Царините и другите препреки биле помали.Денес имаме пазар од 550 милиони луѓе, но на пазарот во Унијата, ние сме меѓу најнеразвиените.Социјални праваЗдравството и школувањето биле бесплатни. Листите за чекање била пократки. Работното место било сигурно.421МилицијаНекои работи кои денешната полиција ги решава во рок од – никогаш, милицијата ги решавала во рок – веднаш. Не се грижеле премногу за човековите права, независни контроли и слично.КонтејнериНикогаш ниту еден човек во СФРЈ не бил виден да копа по контејнери.Натпревар помеѓу народитеЈугославија била некој вид арена за бројни народи. Сите кои живееле во неа се натпреварувале со некои други. Тоа е секогаш добро, ако се одвива во фер услови.Натпреварите на Ѕвезда и Динамо, Хајдук и Партизан, Хајдук и Ѕвезда биле „повеќе од игра“. Се играле пред преполни стадиони, секогаш во вжештена атмосфера.456Младински работни акцииДенес луѓето не сакаат да работат ниту кога се платени, а некогаш на работните акции низ Југославија работеле илјадници млади луѓе, на кои тоа им било единствено искуство.КинематографијаЈугословенските филмови добивале награди во Венеција, Берлин, Кану, па дури и Оскар.390Надворешен долгЈугославија во 80-тите ги вклучила сите црвени аларми поради надворешен долг од 20 милијарди долари.Треба да се има на ум дека денешните републики од бивша Југославија се должни преку 170 милијарди долари.446БДПБруто домашниот производ на поголем број држави од поранешна Југославија тапка во место.ВработеностНевработеноста била многу помала отколку денес.КорупцијаИмало неспоредливо помалку отколку денес.

Support

sirma vojvodaLuis9601Gehennasirma vojvoda

Comments (1)

Mn od ova sum go doziveal