Shiffrin News

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 26 Nov 2018 20:33 - 1

https://i.ytimg.com/vi/XZjPExD36SA/maxresdefault.jpg




Сезон 2014/2015

Еуфорията от предходния сезон и игрите в Сочи, вече отдавна са зад гърба на Микаела, която не спира да се готви цяло лято за предстоящия сезон 2014/2015.

Има нещо, което не и дава мира - посрещането на гости от цял свят вкъщи. Става дума за поредния ФИС Алпийски ски Световен Шампионат през Февруари 2015-та. Буквално вкъщи, защото пистите не са много далеч от собствения и дом. И както тя казва през летните интервюта:

"Може би едно от най хубавите неща е, че ще мога да спя преди състезанието в моето собствено легло у дома. Да бъда с моето семейство, роднини и приятели."


Обаче това не променя факта, че като е вкъщи ще е под по голямо напрежение да задоволи желанието на нейните съграждани да я видят да носи Шампионското злато в края на деня. Голяма отговорност за тогава 19 годишната Микаела.


https://ipravda.sk/res/2014/10/25/thumbs/mikaela-shiffrinova-anna-fenningerova-nestandard1.jpeg



И така нейния сезон започва с удивително представяне в Сьолден на официалното откриване на алпийските дисциплини за сезон 2014/2015 при жените. И по специално този ден е гигантски слалом (ГС) дисциплината. Тя се нарежда с еднакво финално време заедно с Ана Фенингер (сега вече след, като се омъжи по известна като Ана Вайт)и по този начин разделяйки златото с нея. На трибуните повече от 30 хиляди души наблюдават случващото се. Това е първо злато в ГС за Микаела в кариерата и. С това тя показва на специалистите в ГС, че тя също мисли да се бори за медали в тази дисциплина и, че не само в слалома я бива.

Всъщност за да сме коректни към фактите, преди да се захване сериозно със слалома, първоначално тестват Микаела точно на ГС състезания и дори има добри резултати там, но поради доста по доброто си представяне при слалома тя остава да се специализира в тази дисциплина.

Обаче Микаела, нямаше да е шампион, ако не умееше да забелязва проблемите в карането си. Въпреки доброто постижение в Сьолден тя все пак намира проблеми в ски оборудването си. Цели два месеца тя работи усърдно с екипа на Атомик да намерят по добри ски и да ги напасне за нейния собствен стил. Тъй, като тя е слаломист, които тепърва заявява претенции по сериозно в гигантския слалом, на нея и трябват и ски за тази дисциплина. Не е за учудване, че след успешното тестване на новите ски в следващите състезания вече взима трето място в ГС в Кютай, Австрия и злато в слалома и двете в един уикенд точно след Коледа 2014-та.

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/K.z9V6rJqp7uYe42lOHvKw--~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9ODAwO2lsPXBsYW5l/http://media.zenfs.com/en_us/News/afp.com/6d8e4262394ee071426980e9eb8d1d31570a1afb.jpg


През Януари Микаела първо взима с голяма преднина слалома в Загреб - цели 1.68с  и е коронована, както е традицията там с  трофея "Снежната Кралица". Следващото състезание е във Флачау, но там тя е едва трета след Фрида Хандсдотър и Тина Мазе. След, което Микаела решава да се прибере вкъщи за да се готви за Шампионата във Вейл - Бивър Крийк, които вече чука на вратата след месец време.

http://1.bp.blogspot.com/-e6bYiVRSPzY/U1qkLclDCJI/AAAAAAAAFi0/IvBa9ABwOkc/s1600/2015-Logo-NoAudi-Color.jpg


Първото състезание от Шампионата е тип отборно състезание, в което държавите се състезават, като отбор една срещу други. На случаен принцип се избират кои срещу кои държави ще се състезават, като победителя продължава и се състезава с друг победител, докато не остане само 1 държава на върха. Микаела и нейния отбор са пети на това състезание.

Следващото състезание от Шампионата е ГС-а там Микаела си пробва късмета да вземе медал, но завършва разочароващо осма.

https://i.vimeocdn.com/video/507196188_780x439.jpg


Нещата обаче си идват на мястото, когато идва ред на слалома. Успява да завърши първа след първия манш и на втория манш след голяма борба с Фрида Хандсдотър успява да я победи с -0.34 и да запише още едно злато към колекцията си. Микаела не помни, как и кога е попаднала в прегръдките на своите близки и приятели и фенове и прочие. Те почти не и дават време да си поеме глътка въздух, камоли да се приготви за официалното награждаване. Радоста е голяма 19-годишната Микаела е донесла злато за своите хора за втори пореден път. Американския отбор ликува.

https://i.cbc.ca/1.2966537.1424614389!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/16x9_780/shiffrin-mikaela-08035192.jpg


Микаела толкова е подпалила гумите след победата у дома, че няма какво да я спре вече да взима златото и то с все по големи разлики. Тя вече гони финала на сезона и взимането на малкия кристален глобус в слалома. Без да се притеснява повече тя взима златото в Марибор и Оре.

https://s.hdnux.com/photos/35/26/50/7694867/3/920x920.jpg


Финалите в слалома при жените са в Мерибел. Микаела има 90 точки преднина в дисциплината, следвана плътно от Фрида Хандсдотър, която абсолютно губи всяко състезание изправена очи в очи с Микаела. Но въпреки, големите драми, бидейки на топа те се виждат, често и са в добри отношения. Война на пистата, мир след състезанията. Отново след драматични обрати Микаела успява да изведе ските до побеждаваща позиция и с това да закове трети кристален глобус в кариерата си. Току що навършила 20 години Микаела е единствената скиорка правела това някога на тази възраст.

Вече без съмнение хората я оприличават на легенди като Боди Милър и Ингемар Стенмарк и нейното мъжко копие Марсел Хиршер, които е краля на слалома при мъжете.

Естествено погледите все по често поглеждат и към Линдзи Вон, която под натиска на тежки контузии и операции и рехабилитации не може да се състезава на сто процента в тоя период. Хората се питат дали времето на Линдзи не е отминало и стартирало това на Микаела Шифрин.

Микаела се опитва малко от малко да отнеме тази отговорност от плещите си казвайки насмешливо, че не е правилно да отписват Линдзи още. Тя също доста правилно се шегува и, че не иска да бъде малкото пале, което се пречка в краката на кака си опитвайки се да и вземе славата едва след 4 сезона за Световната Купа.

Все пак Линдзи Вон все още е единствения активен скиор с 82 златни медала зад гърба си безброй подиуми и носач на малки и големи кристални глобуси печелила злато във всички съществуващи дисциплини. Човек, които не бива да се отписва докато той не каже, че може да бъде отписан.

Истината обаче е, че Микаела е основоположник на нова ера в женските ски и по специално в слалома. Тя измисля изцяло нова технология на каране на дисциплината и я налага с всяко свое участие. До края на 2018-та година тя ще е скиорката с най много слалом златни медала в историята на спорта при жените. Но ще стигнем и до там.

Support

Boikov

Comments (1)

чернокосото маце - оолеле Wink