Muzički zabavnik

Pianist - Newspaper from Serbia -

Published in Serbia - Social interactions and entertainment - 08 Oct 2018 14:08 - 5

Zanimljive činjenice o Srbiji predstavljene u ovom tekstu su većinom opšte poznate svima nama koji živimo ovde, ali ih nekad zaboravimo, te se nije loše podsetiti. Živeći u zemlji u kojoj često nije vladalo blagostanje, građani često zaboravljaju da žive u zemlji koja ima i čime da se ponosi. Neke istorijske činjenice o Srbiji svakako govore u prilog toj tvrdnji, međutim postoje i neke druge koje nam pokazuju da nije sve loše u Srbiji, kako se obično priča.

1. Jedina srpska reč koja je prihvaćena i u upotrebi širom sveta je vampir.
2. Srpska industrija satova je starija čak i od švajcarske industrije satova. Srbi su konstruisali satove 600 godina pre Švajcaraca.
3. Prva razmena video snimaka između Evrope i Severne Amerike (1963. godine) sadržala je i prikaz freske Beli Anđeo iz manastira Mileševa.
4. Srbija je druga država u Evropi koja je ukinula feudalizam (posle Francuske).
5. U sedištu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj piše: “Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine”. Naime, te godine je srpski Crveni krst pomogao bugarskoj, iako su dve zemlje bile u ratu.
6. Petina od ukupnog broja rimskih imperatora je rođena u Srbiji. Među njima je najpoznatiji Konstantin Veliki, koji je rođen u Nišu.
7. Najveća evropska klisura (Đerdap) se nalazi u Srbiji.
8. Iako je u Prvom svetskom ratu Srbija bila okupirana, a vlada i kralj u izbeglištvu, srpski dinar je ostao stabilan tokom celog rata.
9. Srbija je jedan od najvećih izvoznika malina na svetu.
10. Jedan od četiri zvanična jezika Otomanske imperije je bio srpski.
11. Jedan od osnivača američke agencije NASA je bio Srbin Mihajlo Pupin.
12. Hram Svetog Save u Beogradu je najveća pravoslavna crkva na svetu i spada mežu 10 najvećih crkvenih zgrada na svetu.



Support

eVokasiSaSoldier

Comments (5)

S9 https://www.erev2.com/en/newspaper/206 Smile7
19 https://www.erev2.com/en/newspaper/89
Bravo.
To nam treba 😁
Sub 26