PSYCHO Writeup

Psycho - Newspaper from Serbia -

Published in Serbia - Social interactions and entertainment - 09 Oct 2018 01:32 - 2

https://www.imageupload.co.uk/images/2018/10/09/5c1e8d7.jpg

https://www.imageupload.co.uk/images/2018/10/09/PSIKO_FILM_IZ_1960.jpg

Психо
(енгл. Psycho) је амерички психолошки трилер из 1960. у режији АлфредаХичкока по сценарију Џозефа Стефана. Сценарио је адаптација истоименог романа Роберта Блока о злочинима серијског убице Еда Гина из Висконсина.
Марион Крејн је радница у агенцијиза некретнине из Финикса у Аризони која је несретна својим животом. Током пауза за ручак, она се састаје са својим љубавником Самом Лумисом, с којим се не може венчати јер он већину новца троши на алиментацију. Шеф агенције јој повери
40.000 долара да их испоручи у банци, али она се спакује и одлучи да оде у Феирвеил, Калифорнију. Уморна од вожње, Марион се одлучи одморити у мотелу Бејтс који води Норман Бејтс.
Она изнајми собу и оде у њу. Наконнеког времена Норман јој донесе вечеру и они причају, но Марион је уморна и Норман изађе из собе. Након вечере Марион одлази у купатило, и док се она тушира у купатило улази Норман, прерушен у своју мајку и убије Марион. Ово се догодило за време познате „сцене у кади“ где се током убиства пуштала позната музика Бернарда Хермана. Тада је ставља у њен аутомобил и баца је у мочвару у близини мотела. Не знајући за новац, Норман је и новац послао у мочвару.
У Аризони се сазнаје за нестанакновца и агенција ангажује приватног детектива Милтона Арбогаста да пронађе новац. Он испитује Марионину сестру Лајлу и Сама, но они не знају ништа. Детектив сазнаје где је била и одлази до мотела. Ту испита Нормана, који се прави да не зна ништа, и онда одлази у кућу да испита гђу. Бејтс. Ту бива избоден од Нормана који је поново прерушен у своју мајку.
Лајла и Сам се забрину када им седетектив не јави и упозоре локалног шерифа. Они упорно тврде да у кући има старија жена, но сазнају да је гђа. Бејтс мртва већ 10 година. Тада Лајла и Сам одлазе у мотел како би пронашли доказе о Марион и нађу папирић где је писало 40 000. То доказује да је Марион била овде, што је Норман вешто порицао.
Пре тога, чули смо свађу измеђуНормана и његове мајке и видели како је он односи у подрум у страху да је неко не нађе. Лајла се тада одлучи отићи у кућу, а Сам разговара са Норманом како би Лајли дао времена. Но, њихов разговор брзо ескалира и Норман онесвести Сама и
оде у кућу.
У кући, Лајла је пронашла мајку уподруму, но била је окренута према зиду тако да Лајла није видела њено лице. Када јој је пришла видела је да је то само костур са одећом и вриснула је. Тада је дошао Норман одевен у своју мајку с циљем да убије Лајлу, но Сам је повратио свест, дотрчао у кућу и спасио Лајлу.
Норман је ухваћен и одведен кодпсихијатра др. Ричмонда. Након вештачења он објасни Лајли и Саму да је Норман имао једино мајку у свом животу те да је био јако љубоморан када је она нашла љубавника. Тада је отровао стрихнином и њу и њега. Како би заборавио на злочин оживео је мајку укравши трупло и створио је другу особу у себи - особу мајке за коју је он мислио да постоји. Како је Норман био љубоморан на мајчине везе, мајка Бејтс је била љубоморна на било коју жену која се свиђа Норману и зато их убија. Норманова психа спречава њега да зна за мајчине злочине, а спречава га и да зна да му је мајка мртва.
У задњој сцени видимо Нормана какосједи на столици и чујемо његову мајку како говори у његовим мислима. Планира за све окривити Нормана и приказати да је он убио Марион и детектива, а не она. Након тог кратког монолога видимо како се Норман задовољно смеје.
У кратком епилогу, видимо какополиција из мочваре извлачи Марионин аутомобил.
https://www.imageupload.co.uk/images/2018/10/09/L9Lk9lLa.jpg

Support

Comments (2)

Bravo !!!!
Sub 2 Vrati