Виц

A333 - Newspaper from Bulgaria -

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 02 Jan 2019 23:10 - 4

Автор: А333

Като ми го казаха това преди няколко години, си помислих, че е виц. Даже проверих в интернета, за да съм сигурен, че не ме пускат по пързалката. Да вярно е, много културно се чувствах лятото вечер след залез слънце, когато жулих биричка или някоя ненаситна шаврантия в капана или в стария град. Ако не ви се вярва, идете лятото някой петък или събота да видите кво е. Но като цяло има някои неща, които ме смущават и не съм убеден, колко културно ще се справят пловдивчани.

Та тези, които са от Пловдив, нека не се обиждат. Просто описвам събитията пречупени през моята призма.

Тези които не са от Пловдив, първо трябва да разберат къде е града. Представете си, че магистралата (дето я сторихме повече от 40 години) е гръбнака на държавата. В смисъл София е главата (в момента малко вмирисана, ама тва е от времето). Дясната ръка е малко счупена около кресненското дефиле, но протегната към византия. Лявата ръка е награбила халвата в Ябланица. Средната гора са гърдите (държава е женски род, за тези които не знаят). Чирпан е вълната, която виси между краката. Единият крак рита задните части на географията на султан Ердоган. А другият крак се опитва да настъпи квартала на богатите - Меден Рудник. В тази карта Пловдив е на пъпа на географията.

И сега как се стига до Пловдив. Ами с петицата е лесно. Тръгваш по гръбнака и кат стигнеш на пъпа на географията, си пристигнал. Обаче ако живееш в западналата европа или в краварника, където всички са говедари (в случая не искам да обиждам феновете на уевски), то трябва да дойдеш със самолет. Дотука лесно. Но от летището на Пловдив до града няма градски транспорт. Камо ли метро или влак. Трябва някой бакшиш или брадчет да доде да те вземе. И тогава тръгваш по супер-дупер магистралата Асеновград-Пловдив. На тази магистрала дълга около 12 км има 4 кръгови (1 в Асеновград и 3 по самата магистрала). Не говоря за кръгово от страни на магистралата, а на самия път. Както си караш със 120, трябва да намалиш до 60. 3 пъти за 12 км. Те искаха да направят още едно кръгово в Пловдивския край, но както генерала казва, не се намериха крадци да подадат документи за обществената поръчка за 2.3 млн. И сега няма кръгово там. Успех да направиш ляв завой за околовръстното. Но това не е вица. Вица е че няма кръгово на включването от летището. И сега като идвате от летището, лесно завивате надясно. Но ако пътувате от Пловдив за летището, пропускате отбивката (ляв завой на магистрала през мантинелата, даже и А333 не мога да направя), продължавате 2 км към Асеновград до следващото кръгово, там тръгвате към Пловдив и завивате надясно към летището. Ама тва само ако не сте се изгубили.

Та къде може да отседнат гостите на културното събитие. Ами то в Пловдив, като се съберем с аверите на културно събитие, то продължава толкова дълго, че ходиме да посрещаме изгрева от най-високото тепе. И после за закуска шкембе чорба в 24 часовата кръчма до радиотелевизията. В момента ми изхвърча от главата как се казваше. Но всички бакшиши я знаят. Но като цяло в Пловдив няма къде да се спи, а и няма голям смисъл. Щото не само че от сън спомен няма, ами и ще пропуснете кулминацията на културното събитие.

Има някои видни представители на Пловдивската културна общност. В момента най-известния, който е расъл в Пловдив и все още живее в града е Тошко Неделев. Имам приятели от локото, но и те признават, че заради него пускат телевизия да гледат мач на Ботев. Факт е, че в неговата професия за нашите стандарти е един от най-добрите. В зависимост от фенските пристрастия някои го посочват за най-добрия български футболист в момента. Но всички знаем как научи немския. А сега се говори че заминава за Китай. Ами те тяхната азбука китайците я учат до 10 клас. На Тошко, колко време ще му трябва? Култура, майна.

А какво е столица на културата без паметници. Ами кат стартовия състав на нямахорец без печки. И сега познайте кой е най-големия паметник в Пловдив дето се вижда от целия град на върха на едно тепе? Ами Альошата майна. Паметник на една национална трагедия. Събитието след което една държава ни окупира за 2 години. За да пречука всички интелигентни българи, да окраде българския държавен златен резерв и да доведе на власт шайка некомпетентници. Ясно си спомням края на 80-те години как си пожелавахме за нова година да има ток. Не говоря за авариите, а за планирания режим: 5 часа има, 3 часа нема. А това за нова година да има ток. Щото коледа по принцип нямаше. Беше забранена. Но пък беше разрешено да си свалиш акумулатора от ладата, за да вържеш на него черно-белия юност. И сега ми обяснете как така няма паметник на някой истински българин от Пловдив като Христо Данов, Златю Бояджиев или ако щете Лилчо Арсов. Всеки един от тях заслужава повече от Альошата.

А как се говори в Пловдив. Не е истина майна. Бях в 10 клас на някакво състезание по математика в едно училище до гара Филипово. Това е автогарата за северна България в Пловдив. За да се прибера, чаках автобус на спирката на бул. България. Точно до спирката имаше един фънки младеж с лилава коса, който пушеше цигара и си разхождаше пинчера. По едно време от автогарата дойде един възрастен човек с потури по народна носия. И попита фънки младежа със скъсаните дънки: „ Добър ден. Може ли да ме упътите към бул. България номер 115” (точното число не го помня вече). Фънки младежа погледна към съседния блок на 10 м, който с големи букви и цифри пишеше точно този адрес. След това дръпна бавно и продължително от предполагаемо „веселата” цигара, погледна си кучето и каза: „Джоко, скиф майна, тоя къф пиниз си праи с мени”. Е тогава възрастния човек отговори: „Господине, извинявайте. Не знаех че сте чужденец.”. И кво излезе кой е по културен от двамата? И кой от тях е от филибето? Кажи честно майна.

Сега се сещам за един стар български филм „Двойникът”. Там имаше един култов монолог на свети Тодор Колев: „Какво отличава хората от животните? Алкохолът!!!”. Та кат става въпрос за животни, ами екзотичните такива в цивилизацията са в зоопарка. А знаете ли какво става с пловдивския зоопарк. Ами нищо не става. И що? Ами щото кмета изхарчи 10 млн досега, за да отрежат 100 дървета и да построят 5 хамбара. Ще цитирам генерала: КРАДЦИ. Даже кмета лежа известно време в затвора за това. А познайте кой му беше заместник? Господин Петър Зехтински. Кво да праим ся, кмета беше възпрепятстван. И кажете ми има ли друг град в света, който да е столица на културата, кмета е бил в затвора и е заместван от бивш футболист (макар че бат Петьо е от рядко интелигентните и уважавани от всички футболисти).

Но затова пък кмета е фен на ремонтите. Вече повече от година се ремонтира подлеза на Гладстон. Тези които не знаят, това е едната основна пътна артерия за автомобили, която минава под пешеходната главна улица.  Другата е цар Борис 3-ти обединител. Ами на 27 декември вече миналата година и нея я затвориха. Щото да построят сцена за откриването на столицата на културата. И ще е затворено до Йордановден. Ами точно на 27-ми тръгнахме да купуваме нов анцунг на Туньо (ако питате защо ей тука е отговора https://www.erev2.co/en/article/2486 ). И да не ви казвам какво задръстване беше в целия град. Тва в ЛА пасти да яде. 40 мин за два светофара. А какви културни реплики имаше между шофьорите! После тръгнах по малките тесни улички, еми то там по зле. Ама и А333 съм една тиква да се вра с тая голяма кола по тия алеи. Както и да е. След около час излезнах обратно на 6 септември, но за мой ужас ме засече четворката с около 80 км/ч. Но това не беше ужасното. Забелязах, че водача на автобуса е грозно изрусена лелка, която с едната ръка държеше телефон и говореше по него. Изпреварих я и на следващата спирка се качих да решим нещата по пернишки. Все пак бая труд съм хвърлил за да изкарам пари за петицата. Ама тая не пуска телефона, а дискутира със сестра си сериозна културна тема: последния епизод на биг брадър и що едно кой си спечелил. Даже не ме забеляза. Еми реших че на такава култороведка не мога да налея акъл в главата. Върнах се на село по околовръстното и анцунг на Туньо ще вземем от София. Там магазина за анцузи е на 2 мин пеш от апартамента. Културна работа.

На другия ден, докато закусвахме, по радиото съобщиха, че заради големите задръствания в Пловдив няма да се учи до Ивановден. Туньо чу и подскочи. Как така той учи в София и трябва да ходи на училище, а връстниците му от Пловдив не. Ама може ли да кажеш на шефа да отвори офис в Пловдив, да ме сложи за регионален директор и да се преместим във филибето. Обясних му, че това са само 3 дена и ако в първия говоря с шефа, втория намерим офис и в третия му направим ремонт, ще може да се преместим чак в събота. И той нищо не печели. Разбрахме се културно. Все пак в културната столица съм расъл. Пък ако ме назначат за директор, под мене ще е ебаси анархията и алкохолния делириум.

Тука гледам как кълна всички други. И по стар български А333, не само разбирам ами и съм експерт по всичко. Но да се погледна отстрани. Ами пияница майна. Щото познайте къде съм расъл. Ето виж на 31-ви с братчеда се почнахме от закуска. Оправихме цялата световна политика. След тва междугалактическите отношения. И към вечерта решихме всички проблеми и почнахме да пращаме поздравления и пожелания за новата година на всички. Даже и тукашната аудитория не пропуснахме https://www.erev2.com/en/article/2587 . Верно братчеда беше много брутален. Някои негови подсказки ги игнорирах. Щото как да пратя на фън шуи да се надене на моя ... шмайзер. Или на гергита цял свят да разбере колко е плодовита. Или на наташа да ми падне на мараша. А333 не мога да пратя такива работи. Ами ако са сладки невинни девойчета. Защо да четат такива работи за себе си? С какво са заслужили? В една рота служим, защо да ги дразня без причина. А те и оръжие сигурно имат.

Жената ме хвана как пиша тоя текст, прочете го и ме увика, че не съм споменал какъв номер ми врътна баш на нова година. Ама тя е люта македонка и бивша гребкиня, щото е расла в язовира, дето е на път за Щип (който не е ял есента щипянска пастърмалия и после да препие с македонска боза, значи нищо не е преживял). Въри спори с нея. Особено ако е в цикъл. Тва са 4/28ми вероятност да ми е кофти деня. Та историята. След като изпратихме всички пожелания наближаваше 23:59. Тогава жените и децата дойдоха от другите механи, да се съберем заедно за самата нова година. Че преди това те нали са културни и не искат да ни слушат простотиите. Та като влезнаха се получи едно неловко 10 секундно мълчание. Познайте що. Моята излезе напред, изпъчи гърди (както само тя си може) и пред всички заяви, че има да ми каже нещо важно. На въпроса: кво? Отговора беше: ами пак съм бременна. Еее полудях. А333 от сутринта съм на маса да празнуваме последния ден от годината. Сега (тогава) е баш края на вечерта. Просто не виждах как да спазя хилядолетната българска мъжка културна алкохолна традиция за такива моменти. И тръгнах към кенефа, за да освободя място. Да де ама тъкмо влезнах и те почнаха да гърмят някви бомби в казани около мене. Свети, гърми, трещи. И А333 кво: изпуснах се. Спокойно беше в тоалетната. Успях да запазя кратко самообладание преди сублимния момент и да се насадя като квачка. Не зацапах положението. Като излезнах всички се хилят кат рязани зелки. Искаха да видят пораженията, но останаха разочаровани. Жената каза, че си е направила майтап. Нали пак беше в цикъл преди няколко дена, а оттогава не се е гърчила от удоволствие под мене. Еййй бръкнах и с език в гърлото. Луда работа. Добре че е печена и може да готви повече от колкото мога да изям ;)

Сега вярно от тогава не съм ползвал алкохол. Дет се вика от миналата година. Обаче така бях културно прекалил, че на първи малко по погрешка бомбандирах България. Дано бомбите са паднали в Столипиново, Шекера и Филиповци. Добре, че бяхте Вие да ми пишете да спра. Въобще не забелязах. Хубаво че мурзилките не взеха битката за северен кавказ заради мене. Всичко това от много култура ...

Всичко описано по горе са описани доказани факти. В такъв случай питам А333: как го виждате Пловдив за столица на културата?

Support

BoikovBoikov

Comments (4)

Очаквайте за уикенда: една викторина с награда от 1 кило злато
Пловдив столица на културата,веднага се сетих за един скеч на Китодар Тодоров - Един перничанин в Пловдив,пускай го в тубата ако имаш време Laugh Евала и за статията,посмях се Laugh
тва дет отива да си пазарува броня ли? не ми хареса чак толкоз
Аз ще го плясна у феуса ,майна хахахаа .