BeCTHuK

itso - Newspaper from Bulgaria -

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 03 Mar 2019 10:16 - 10

https://cdn.discordapp.com/attachments/509283254340288522/551824675198468121/53112109_10213650978936371_6690259325639720960_n.jpg
Санстефанска България – българският идеал за национално обединение
Днес - 3 март се навършват 141 години от Освобождението на България от властта на Османската империя. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.), освобождава българския народ и възстановява неговата държава след петвековно турско робство.

Руско-турската освободителна война започва през април 1877 година. Причина за войната е героичната саможертва на българите по време на Априлското въстание от 1876 г и неговото жестоко потушаване от турските варварски власти. Извършените жестокости в Българско стават известни на цяла Европа, чрез информации от дипломатически представителства и чрез публикации в различни авторитетни вестници. В над 200 европейски вестници и списания се публикуват над 300 писма, документи, дописки и др., разобличаващи действията на Турция. Прогресивната общественост в страни като Русия, Англия, Франция, Италия, Чехия и Румъния излизат на улицата да изразят гневно своя протест срещу зверствата на турците. Най-широк отзвук българските събития имат в Русия. Там се организира масово движение в подкрепа на българите. Руската общественост настоява пред царското правителство незабавно да обяви война на Турция. Сред участниците в движението се открояват писателите Лев Толстой, Тургенев, Достоевски, ученият Менделеев и др. Хора като Оскар Уайлд, Виктор Юго, Уилям Гладстон, Макгахан, Джузепе Гарибалди се опитват да вдигнат завесата и да изкарат наяве фактите, способни да ужасят целия свят. Дори в парламента на самата Англия, която провежда политика на най-сигурен поддръжник на Османската империя, постъпват петиции на протест и негодувание срещу Портата. Априлското въстание става мощен революционен стимулатор на цялото българско общество. След разгрома на въстанието настъпва нарастване на политическата активност, насочена към радикални действия. Войната става неизбежна след провала на Цариградската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и да зачита правата на своите християнски поданици.
https://cdn.discordapp.com/attachments/509283254340288522/551830819652763658/1320161951_yes1.jpg
На 12.04.1877 г. император Александър II обявява война на Османската империя. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавска армия се включва и Българското опълчение, състоящо се от 12 дружини с около 10 хил. души със Самарско знаме и под командването на ген. Столетов.
Забележителни победи по време на военните действия са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент за изхода на войната е обсадата на връх Шипка, пазен от 6500 самоотвержени руски воини и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и жертвоготовност, на 9, 10 и 11 август 1877 г., защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. На 11.12.1877 г. пада Плевен, Осман паша капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив. Турското правителство е принудено да поиска примирие, подписано на 19.01. 1878 г. в Одрин.

https://cdn.discordapp.com/attachments/509283254340288522/551824184574214144/Screenshot_3.png
Един месец по-късно, на 19 февруари (03. Март) 1878 г., в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Чрез Санстефанския мирен договор се осъществява идеалът на българите за свободна България след пет века тежко турско робство. Договорът създава автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има своя войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руска-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта трябва да служат за основа на окончателно разграничение. Територията на новото княжество България обхваща почти цялото етническо землище на българския народ – Северна България, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово – Качаник, Албания – Корча, част от Източна Тракия и Южна Добруджа. Площта на България е над 170 000 кв.км. България е свободна, а националният идеал на българите – осъществен!

Западните Велики сили реагират остро на този договор, като обвиняват Русия в едностранно разрешаване на "Източния въпрос", свързан с подялбата на Османската империя и контрола в Близкия изток. Англия, Италия и Франция се обявяват против излаз на България на Бяло море по подозрение, че с това Руската империя ще се опита да контролира средиземноморския трафик. Англичаните обявяват предвоенни действия и започват съставяне на два военни корпуса, които да атакуват през Суетския канал и Индия. Австро-Унгария недоволства от създаването на българска държава, в която присъства областта Македония, към която има стари апетити. Германия се залага като посредник на преговорите между враждуващите страни и посреща в Берлин дипломати на Обединеното кралство, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия, Русия и Османската империя, Гърция, Сърбия, Румъния и Черна гора. От всички засегнати страни в спора България единствено няма свой представител. Заседанията на Берлинският конгрес започват на 1 юни 1878 г. и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г., когато е подписан Берлинският мирен договор. Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са жестоко разпокъсани на няколко части - Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество, зависимо от Турция. То има територия 63 752 кв. км и население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под названието Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия се присъединява Нишкият санджак (така е и по Санстефанския договор) плюс Пиротско и Вранско. Решенията на Великите сили на Берлинския конгрес са престъпно несправедливи за България, а техните реализирани егоистични интереси предопределят съдбата на българите и предначертават историческия им път за национално обединение.

https://cdn.discordapp.com/attachments/509283254340288522/551824188566929408/Screenshot_4.png

Важно е поколенията да знаят участниците, решили съдбата на България:
Великобритания: Бенджамин Дизраели, Роберт Гаскойн-Сесил, Одо Ръсел
Австро-Унгария: Андраши, Алойс Граф Кароли, Хайнрих Карл фон Хаймерле
Германия: Ото фон Бисмарк, Бернхард Ернст фон Бюлов, Хлодвиг цу Хоенлое-Шилингсфюрст
Италия: Луиджи Корти, Едуардо до Лоней
Русия: Александър Горчаков, Пьотър Шувалов, Барон д'Убри
Франция: Уилиям Анри Уадингтон, Сен Валие, Пол Депри
Османска империя: Александър-паша Каратеодори, Карл Детроа ( Мехмед Али паша ), Садуллах бей, Мъкртич Хримиян
Румъния: Михаил Когълничану, Йон Братиану,
Гърция: Теодорос Делигянис, Петрос Браилас-Арменис
Сърбия: Йован Ристич
Черна гора: неизвестен представител

Макар и тези "велики сили" да са ни орязали поради известни на всички нас причини... ние празнуваме своята свобода и това е голям ден, който никой БЪЛГАРИН не трябва да забравя!

И нека не забравяме да сме благодарни на тези "агресори" руснаците, които са дали доста много жертви в тази война и макар, че са имали интереси "да стъпят" тук това по никакъв начин не трябва да омаловажи тяхната жертва!

Честит празник БЪЛГАРИ!
Честито празник и на вас (кавички)македонците(кавички)!
P.S.
Ty to all unsubscribers, o7

Support

Alexander95MikaelaShiffrinFanogphoenixGarikTankBGworldBGworldMEGRELReLaXbgFaridMASTER Of PuppetsGarabeda

Comments (10)

Англичани, французи германци и други западноевропейци не са давали и 5 пари за съдбата на балканските и останалите християнски народи подложени на унищожение,те дори са били готови да окажат помощ на рязаните пачи, ако руските войски нахлуят в Константинопол и сложат край веднъж и завинаги на това раково образувание, паразитиращо на гърба на християнските народи до ден днешен.
Така е, но целта им не е била да ги трият... но гореспоменатите са давали и дават много пари, за да няма силна държава на балканите Smile и точно това е причината да има берлински договор... да има македония... и т.н.
И за да няма спекулации, малко информация за един от представителите на османската делегация, което само потвърждава написаното от мен по-горе. Мъкртич Хримиян (на арменски: Մկրտիչ Խրիմեան; Хримян Хайрик 4 април 1820 – 27 октомври 1907) е арменски писател, издател, политически и религиозен водач, арменски патриарх в Цариград (1869-1873). През 1878 г. оглавява арменската делегацията на Берлинския конгрес. Присъства при подписването на Берлинския договор като представител на арменската църква. След завръщането си прави изказване за Хартиения черпак: че европейската общност е пренебрегнала надеждите на арменския народ за самоопределяне.
Да, причината до голяма степен е Русия, една голяма Християнска православна държава на балканите ще е проблем за западните джендъри,но виж за една голяма мюсулманска държава няма да имат проблеми. Това е една от причините да наливат милиарди в турция толкова десетилетия. Създаването на изкуствената държава босна, подхранване на албанският фактор, от друга страна и самата Русия играе много подла роля спрямо християнските държави Армения и Грузия в кавказ. Страмно как няколко древни държави са играчки в ръцете на страни които до преди 600г не са съществували на картата.
Страна без изгубена битка и без спечелена война... трябва да говори предостатъчно за хала на който сме... казано на кратко - слаби политици и велики царе
Itso, царете са част от политиците. Истината е, че не сме случили на царе през Третото Българско царство. С изключение на Борис III, може би. Също така Русия е искала да превземе България, но Великите сили не разрешават. България е принудена на Берлинския конгрес да плати милиони на Русия за освобождението си. След това Русия също няма изгода от силна България и дори след обявяването на Съединението на България, Русия изтегля войските си в знак на протест и ни оставя сами срещу другите балкански страни. Също така, заедно с румънците, Русия се опитва да превземе Южна Добруджда.
Ицо западните ни съседи с гръцко име нямат празник на тази дата,защото са освободени по-късно
@Alcek Русия никога не са били такива империалисти, вярно искали са да имат своята сила тук, но просто да сме под тяхната шапка - както и е било. И вярвай ми те са единствената държава която е имала желание да бъде България силна държава... а последствията от грешките на някои си ги носим и ще ги носим цял живот Wink @staloun говориш за българите с гръцко име? е как да нямат... благодарение на всичкото това кръвопрелитие и тяхната измислена държава я има
Целта на турция на регионално ниво е да няма добри отношения между християнските държави на балканите, защото те а и западняците помнят Първата Балканска Война. Руснаците си имат един славянски расизъм, който е видим спрямо братята им по религия но не и по етнос в Кавказ и Анатолия(грузинци, арменци, асирийци, малоазиатски гърци). Целта на Русия с освобождението на България е създаване на силен съюзник на балканите. До колкото съм чел Руснаците плащат сумата за българското обединение на османската империя, поправете ме ако греша. А западняците дори да са имали нещо против едно евентуално и недоказано желание на Русия да завладява или окупира България, то не е било от загриженост към българската съдба, а от чисти имперски подбуди и интереси. Знаем че руските власти прекарват близо 2г. в България и оставят работеща държава с институции и модерна завремето си инфраструктура. Да не забравяме че през псв България е в противниковия отбор рамо до рамо с братята турци.
Руснаците и днес имат интереси на балканите, до преди десетина години техен стратегически партньор се очертавашеда бъде България със няколкото стратегически геополитически проекти, но днес за жалост този партньор е Сърбия, а геополитическите проекти отидоха в ислямистка неоосманска турция.Впрочем развалянето на тези проекти и подаряването им югоизточните ни съседи им даде коз с който да изнудват руснаците относно конфликта в Сирия, не случайно руснаците се изтеглиха от Африн и позволиха турция да окупира града. Повериха им да дундуркат умерените главорези в Идлиб, от където тези дни впрочем обстрелват двата най-големи християнски града в Сирия. Нещата в тоя животса навързани.Ако искаме нещо да се промени в тази държава ни трябват политици с поглед напред в бъдещето 10-25-50-100г. СТРАТЕГИЯ и НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА а не проститутки които гонят партийни интереси и чия фирма кое проектче ще вземе.