DD Info

Published in Serbia - Political debates and analysis - 28 Apr 2019 03:36 - 12

Poštovano egrađanstvo,

Određeni broj građana eSrbije smatra da državne institucije odnosno nosioci vlasti u veoma maloj meri informišu javnost o svojim  aktivnostima. Neki govore o krađi (para poreskih obveznika), neki govore o nedostatku transparentnosti, a neki su samo nezadovoljni i revoltirani zbog toga kako funkcioniše trenutna vlada (da li postoji još neki motiv iza tih kritika osim boljitka za celokupno egrađanstvo, ne mogu da tvrdim sa sigurnošću).

Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sam oduvek smatrala da se promene dešavaju jedino onda kada svojim primerom pokažemo kako se nešto može raditi bolje. Svi mi možemo da budemo antikomformisti (svako od nas može da kritikuje, kudi i tera inat), ali veoma mali broj pojedinaca je spremno da racionalizuje i obrazloži svoje neslaganje sa vladajućom strukturom (isključivo iz svoje perspektive) i pritom da učini nešto u vezi s tim.

Zašto? Zato što to već iziskuje određeno vreme i zalaganje.

Ne želim da upirem prstom (nismo deca). Ne želim da optužujem (bez valjanih argumenata). Ne želim da uzurpiram (ako za to nema razloga). Ono što ja želim jeste da olakšam snalaženje onih koji će tek da se priključe ovoj igri (eBebama). Ono što ja želim jeste da na objektivan način predstavim dešavanja u eSrbiji, isključivo onima kojima će to da znači. Ono što ja želim jeste da se ova bezoblična medijska slika bar donekle promeni.

Upravo iz tih razloga je nastala publikacija koja za cilj ima bolje informisanje i obrazovanje svih građana eSrbije. Što se uređivačke politike tiče, trudiću se da informišem javnost eSrbije (što objektivnije) o svim aspektima vezanim za funkcionisanje države i društva. Planiram da kreiram i sveobuhvatni vodič koji će (nadam se) pomoći svim eBebama da lakše shvate mehanizme igre i ne odustanu posle nedelju dana u nedostatku informacija i pomoći.

P.S. Nadam se da mi ministar prosvete neće zameriti na tome.

A u današnjem članku ću kratko da se osvrnem na kongresne izbore, kao i na trenutnu situaciju u zemlji i svetu.

https://i.ibb.co/r2FBpYP/uL5puZa.png


Parlamentarni izbori i administracija

Na parlamentarne izbore u aprilu mesecu je izašlo je 81 građana eSrbije (za nijansu manji broj nego prošlog meseca). Iako je Ujedinjena eSrbija (politička stranka zasnovana na autoritarnim vrednostima) poseduje većinu u ovom sazivu, Akcioni Pokret (politička stranka bliže libertarijanskoj filozofiji i ideologiji) je ovog meseca osigurala čak osam mandata (do sada rekordan broj) u Skupštini eSrbije.

Sam početak rada Skupštine je obeležio predlog zakona o izglasavanju nepoverenja trenutnom predsedniku, predloženo od strane narodnog poslanika Akcionog Pokreta. Predlog je odbijen sa 12 glasova. Nakon pomalo turbulentnog starta, narodni poslanici su izglasali pet sporazuma o obostranoj zaštiti (eBrazil, eHrvatska, eMađarska, eSaudijska Arabija, eLatvija) koji su po svemu sudeći inicirani novonastalim savezom (Dark Side), čiji član je i eSrbija. 
Prirodnim neprijateljima smo proglasili Peru i Gruziju, a rat smo objavili Irskoj. Pored toga, prebačeno je 38.000 valute sa državnog računa na račun predsednika eSrbije (Sich). U toku je glasanje o sporazumu o obostranoj zaštiti sa Grčkom, koji će po svemu sudeći biti potpisan. 

P.S. Nadam se, da će neko da razmisli o tome da se sroči pozdravna poruka  novoregistrovanim igračima.


https://i.ibb.co/wsGhHJP/uL5puZa.png

Novi savez

Nakon raspada TNT saveza i novooformljenog NOVA saveza (u koju eSrbija nije dobrodošla) priključili smo se Dark Side savezu koju čine sledeće države članice: eMađarska, eFrancuska, eSrbija, eHrvatska, eSaudijska Arabija, eGrčka i eBrazil. U pregovorima je učestvovala i eIrska, međutim oni su se povukli nakon neslaganja sa strateškim planovima  saveza. Ono što je svakako zanimljivo, jeste da je eBrazil objavio rat donedavno potencijalnoj članici saveza "mračnih sila", uz obrazloženje da je eIrska preotela regiju (Jugozapadna Engleska) na čije oslobađanje je eBrazil potrošio više od 200 dukata. Na kraju, eIrska jeste priznala krivicu uz duboko izvinjenje predstavnicima vlasti eBrazila kao i saveza. Ovim povodom je ratifikovan i sporazum između eIrske i saveza, koji je na snazi sve dok eIrska ne odluči da se priključi neprijateljskom NOVA savezu.

U sporazumu stoji da će eBrazil dobiti nazad regiju oko koje je i nastao ovaj nesporazum, a cela kampanja započeta protiv eIrske će biti okončana mirnim putem. Naša edržava je objavila rat eIrskoj kako bi se okončao sporazum o obostranoj zaštiti, i sve regije koje se osvoje u okviru ove akcije će biti predate eIrskoj bez ikakvog otpora.

U okviru delovanja Dark Side saveza, eSrbija je potpisala Sporazum o pomirenju, neagresiji, razmeni i saradnji sa eMakedonijom, koji je na snazi do narednih predsedničkih izbora, sa mogućnošću produženja istog. O detaljima možete da se informišete ovde.

P.S. Bilo bi lepo znati makar okvirne planove saveza kao i benefite koju eSrbija ima od samog članstva.


https://i.ibb.co/wsGhHJP/uL5puZa.png

Ekonomsko - finansijsko stanje

Što se tiče finansijske situacije, guverner Narodne banke eSrbije tvrdi da izveštaj o trošenju državnih para ne treba da bude javno dostupna građanima. Meni lično nije baš najjasnija takva izjava, s obzirom da ne vidim nikakav argument koji može da opravda takav pristup rukovanja novcem poreskih obveznika. Svako ko želi uvid u knjigu finansija, može da se obrati guverneru pismenim putem (porukom ili na diskord kanalu eSrbije). Iskreno se nadam, da će u bliskoj budućnosti praksa vođenja finansijskih knjiga biti transparentnija sa fokusom na one koji ta sredstva obezbeđuju na prvom mestu.

Poreski prihodi Srbije u proteklih 7 dana su stabilni, i kreću se između 1,654 i 2,036 RSD dnevno.

U toku je i subvencionisanje preduzetnika koji se odluče da unaprede svoje kompanije. Naime, u akciji povrata poreza svaki preduzetnik ima pravo na povraćaj poreza u iznosu od 80%. Kako biste ostvarili ovo pravo, potrebno je da napravite snimak ekrana Trezora pre kao i posle unapređenja vaše kompanije ili kompanija, i sve to pošaljete u privatnoj poruci guverneru Narodne banke eSrbije - Otisu Reddingu. Dukat po dukat...


https://i.ibb.co/wsGhHJP/uL5puZa.png

eBolivija - Raj na zemlji?

Ako kojim slučajem ipak niste zadovoljni uslovima za život u eSrbiji, uvek možete da se preselite za eBoliviju (nije potrebno da se odreknete svog državljanstva). Trenutni predsednik ove edržave (u kojoj igra veoma mali broj igrača) obećava svakom novom egrađaninu prosperitet na svakom planu. Ako je to nešto što vas interesuje, više informacija o ovoj akcije od strane vlasti eBolivije možete dobiti ovde.

https://i.ibb.co/wsGhHJP/uL5puZa.png

Podela

Želim da pozovem eBebe (do 22.nivoa) da ostave smislen komentar na članak sa jasno navedenom izjavom o tome da žele učestvovati u ovoj podeli, i tako osvoje 200 komada hlebića sa dve zvezdice.  Hranu će dobiti prvih deset novi(ji)h igrača. Ukoliko želite da pomognete ovu akciju, svakako podržite ovaj članak dok će sredstva prikupljena na ovaj način potrošiti na kupovinu hrane koja će biti podeljena već u okviru sledećeg novinskog članka.


Do sledećeg članka, ostajte mi zdravi i veseli!

Dilly Dally

Support

GovedoGovedoSkippereVokasiD 28BradonjapericalatasMotoMotoAdminAdminAdminAdminNebra007BellgorBellgorSar BelSunstreakKosingasKosingasYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamYosemite SamMoonshadowMoonshadowAlanDame Gruev 1903Ceda

Comments (12)

Ajde pa neka je sa srećom! Samo treba da se piše i da se informiše što više
o/
Dobar Članak.
o/
Dajte da vam ja budem CP i bit ćemo sila organizirana i informisana
Jedan od najboljih članaka ikada napisanih na Srpskohrvatskom govornom području.
Odlican clanak, samop nastavi tako !
Motorina, prvo treba da apliciraš za državljanstvo
dobar
dje se upisuje za regresiranu naftu za poljoprivrednike ?
Lepo napisano, samo taj naziv novina baš bode oči.
Lepo je videti da ima aktivnih igrača koji imaju ideju da napišu članak o igri. Mala korekcija AP je na kongresnim izborima uzeo 10 mandata isto koliko i vladajuća stranka s tim da je AP kandidovao samo 8 ljudi za kongres Tako da eSrbija ima samo 18 kongresmena, a trebalo bi da ih je 20 Laugh Samo napred i nastavi sa mnovinarstvom