ALIENS NEWS

atito - Newspaper from Bulgaria -

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 19 Oct 2018 07:56 - 0


0https://www.marica.bg/images/162/640_162060.jpeg
На 11 април 1970 г. към Луната тръгва корабът Аполо 13. Той е петият изпратен до Луната пилотен кораб на НАСА и трети по ред с цел приземяване на естествения спътник на Земята. Това е първият космически кораб, претърпял авария извън земната орбита и успял да се върне благополучно след обиколката около Луната. Проблемите с полета започват още преди старта. Остава една седмица до изстрелването, когато Чарлс Дюк се разболява от шарка, прихваната от детето му. При направените изследвания на двата екипажа, които тренирали заедно и са били в контакт помежду си, се оказва, че само Томас Матинглинг няма изградена имунитет срещу вируса. Наложило се двойникът Джон Суигърт, пилот на командния модул, да замени титуляря. 

 

Корабът е изстрелян по план в 19 часа 13 минути 00 секунди UTC на 11 април 1970 г. от стартова площадка 39 А на Кейп Кенеди. На 13 април в 13 часа. 24 м. е проведено последното излъчено в ефир телевизионно предаване от борда, продължило 27 минути. След завършването му с пожелания за "спокойна вечер и лека нощ" екипажът продължава изпълнението на рутинните операции на кораба. Половин час по-късно Джон Суийгърт включва шлатера за хомогенизиране на криогенните резервоари. Шестнадесет секунди след това кислороден резервоар номер 2 експлодира. В тази момент Аполо 13 се намира на близо 320 000 км от Земята. 
 

Поради невъзможността за продължаване на мисията по предварително изготвения план екипът в контролния център на полета взема решение за прекратяването му и завръщането му на Земята. За капака по обратния път аварира и животоподдържащата система. Въпреки перипетиите на астронавтите Джеймс Ловел, Джон Суигърт и Фред Хайз успяха да стигнат живи до Земята.

Support

Comments (0)