Barbušina

Kosingas - Newspaper from Serbia -

Published in Serbia - Social interactions and entertainment - 21 Aug 2022 02:18 - 2

МЕЂУДНЕВИЦЕ

По православном календару Међудневице су период између 28. гумника (августа) и 21. гроздобера (септембра), односно време између Велике и Мале државе. Међутим, ради се вероватно о неком много старијем обичају, односно старијем називу одређеног временског периода, чије је име касније изгубило првобитно значење. Верујемо да Међудевице воде порекло из претхришћанског периода и да су некада почињале и завршавале се родноверним празницима. Ако Међудневице складиштимо са Миланковићевим календаром добијамо другачији датум обележавања од црквеног. Међудневице почињу на последњи дан Преображења природе, а завршавају се на дан Усуда и судаја.

Оно што обележава Међудневице је обичај брања различитог биља које има лековита својства. То биље називано је „међудневичке траве“ и између осталог то су:

кичица, крља (рицинус), хајдучка трава, царичица, папрачица, угаслица, коњски босиљак, обичан босиљак, цвет од липе, зрео род од корова, дрена, шипка, оскоруше, трна итд.

Царичица се узимала против великих богиња; кичица као лек од уобичајених богиња; плод шипка, дрена и оскоруше користили су се као лек од срца (дезентерије); страшник се давао деци која се ноћу плаше итд.

О обичају брања међудневних трава у 19. веку оставио је запис Милош С.Милојевић:

„Тада сви биљари и биљарке, сви видари и видарке иду у шуме, планине и ливаде, те беру разне лекове траве, које тада највише, веле, имају излечујуће и излечиве силе. Благо ономе који нађе траве које тражи које тражи, он је осигуран за целу годину са својим и своје породице животом. У те дане кад нађе мед липовац од дивљих пчела, па од овог и још од неких трава кад се направи мелем, тај и живе ране може да извиди“.

Такође, постоји веровање да међудневна јаја могу остати свежа током целе године па се зато остављају за насад, а пилићи који се излегну у овом периоду биће добре носиље.

„Међудневичка јаја жене скупљају и чувају за зиму и верују да она могу трајати годину дана а да се не укваре.“ - Саватије М.Грбић, Српски народни обичаји среза бољевачког.

Исто тако риба прихваћена на Међудневице има посебне и лекове моћи. О томе сведочи С.М.Грбић:

„А кад је стока болесна онда јој додају суву рибу пастрмку, која је ухваћена уз Међудневицу. Та се трава и риба добро ситне и помешају са трицама, па се тиме крми стока.“

Битно је било завршити све „женске послове“ који су започели на Међудневице:

„Сваки женски рад који се ових дана поче мора и свршити. Не ваља после Међудневице да остане несвршен рад. Зато свако женско чељаде кад почиње уз Међудневицу какав рад, гледа и удешава како ће га за то време и свршити.“

Цео овај период, окружен велом магијом, био је посебан и веома значајан нашим прецима.

По црквеном календару, Међудневице почињу хришћанским празником Велике господе. Народни обичаји који смо написали немају никакве везе са црквеним празником ни са животом светице чији је празник тога дана. Успеније пресвете богородице или Велика господа је хришћански празник који је почео да се обележава 528. године по жељи источноримског цара Маврикија.

Међудневице се завршавају 21. гроздобера (септембра) на хришћански празник Мала господа. По Миланковићевом календару завршавају се 8. гроздобера - на дан Усуда и судаја.

Можемо претпоставити да је некада, пре примања хришћанства, постојао период интензивног и селективног брања биљка позната као Међудневице. Биљке су коришћене као лековита средства али и у магијске сврше. Обичај је остао делимично сачуван до данашњих дана. Такође, верујемо да су почетак и крај овог периода били повезани са старим словенским празницима, а да су касније везани за новонастале хришћанске празнике.


Аутор текста УРС "Старославци"

Support

MARIMARStevanGTBPTKOObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaObito UchihaChocolata

Comments (2)

Велика и Мала Госпојина. 14./1. септембра почиње Нова година, која је сад само у бослужбеном поретку Цркве, а некада се рачунало тако и у грађанском календару док Петар Велики није донио указ да нова 1700 година има почети 1. јануара.
Браво Маквиштанац