Shiffrin News

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 23 Oct 2018 13:19 - 4

Микаела Шифрин


https://instagram.fsof2-1.fna.fbcdn.net/vp/2ded73b6c4e88fab519718c2cc053e0f/5C5479C7/t51.2885-15/e35/c0.129.1080.1080/s320x320/40919081_351186568953093_3876818380329804181_n.jpg



БИОГРАФИЯ И СТАРТ НА КАРИЕРАТА


Микаела Шифрин е родена на 13 март 1995 г. Тя се състезава за Световната купа по ски алпийски дисциплини със ски екипа на САЩ. Тя е специализирала основно в техническите дисциплини слалом и гигантски слалом.

Микаела е световен шампион и олимпийски шампион в слалома. Тя е най-младата атлетка в алпийските ски дисциплини,  която някога е печелила два големи кристални глобуса и олимпийско злато в слалома. Също има и злато от олимпийските игри в Южна Корея в дисциплината гигантски слалом. Печели 5 пъти титлата в дисциплината слалом през сезоните. Губи 1 титла заради контузия в коляното.

Родена във Вайл, Коларадо, Микаела Шифрин започва да се учи да кара ски от 2-годишна възраст. Родителите й, Ейлийн и Джеф Шифрин, я подкрепят през цялото време. В бъдеще време нейната майка и става и треньор. А баща и прекарва време да и помага с 'мъжката' част от нещата и най-вече да заснема успехите на дъщеря си. Като малка, Микаела се състезава много по-малко, отколкото други деца на нейната възраст. Докато другите подрастващи бъдещи скиори се състезават, Микаела тренира във Върмонтската академия "Бърк", за да усвои в дълбочина тънкостите на своя спорт. Очевидно това е дало резултат и още от съвсем малка е започнала да постига завидни успехи при първите си професионални участия. 
      

Снимка от състезание в  "Бърк"

https://bloximages.chicago2.vip.townnews.com/stowetoday.com/content/tncms/assets/v3/editorial/4/37/43778172-1c34-11e1-94d7-001cc4c03286/4ed7a2635e133.image.jpg

 
При интервю с един от нейните треньори, той смеейки се разкрива, че веднъж се е случило Микаела да си контузи пръст на ръката при излизане за тренировки и да прекара дълги часове тренирайки на пистата без да сподели за това. Казва, че рядко е виждал толкова целенасочено към постигане на резултати дете, като Микаела. Също споделя, че самата Микаела още от много малка лично си е поставяла цели и докато не изпълни дневните си задачи не е слизала от пистата. Това се отнасяло и до дейностите извън пистата естествено. 
 
Може би тази отдаденост към спорта допринася за откриването на напълно нов стил на каране на ските, за който и в момента специалисти анализатори разкриват, че буквално Микаела изгражда своя собствена професионална лига, където за момента много малко от другите скиорки могат да я достигнат. В общи линии по-високия профил на тялото при каране, съхранение и прехвърляне на тежестта на тялото от единия крак на другия, примесено със солидната физическа и психическа подготовка правят последната част от пистата за Микаела най-бързата част, където тя трупа огромна скорост. Мястото, на което другите състезателки вече са останали почти без енергия и на практика вече губят скорост. При въпроси относно това при интервюта, Микаела се шегува, че сигурно тази енергия се дължи на пастата Барила(Barilla нейния най-първи спонсор в кариерата). 
 
Метеоритното израстване на кариерата и ранга в Алпийските дисциплини на Микаела стартира още след като е достатъчно възрастна за да започне първите състезания за FIS (световната ски федерация). 
 
На 14 Декември 2010 едва на 15 години тя печели Nor-Am Cup състезание от типа комбинации ( вижте в интернет за super-combined ) с техническа и скоростна дисциплина, което се състояло в Панорама, Британска Колумбия. Това е било едва осмото състезание от FIS-ниво, в което някога се е състезавала до тогава. За справка най-добрата скиорка в историята, Линдзи Вон, и е било необходимо малко повече време за да направи първата си победа. Следвайки линията на победител Микаела записва второ , трето и първо място отново в следващите три Nor-Am състезания , Super-G, GS и Slalom. Взима и бронзов медал от FIS Junior World Ski Championships в Крас Монтана, Швейцария. С последното нещо тя подава заявка за влизане в листите за световната купа на FIS наред с най-добрите в спорта по това време, взимайки и доста ранни стартови номера ( BIB ). 


https://i.pinimg.com/originals/f8/79/95/f879958c0a1ad8392cd9408b10a00fe3.jpg


 
Сезон 2011/2012

 
Микаела прави своя дебют за СК на 11 март 2011 година в ГС в Спиндлрув Млин, Чехия. И печели първите си точки. През Април, няколко седмици след нейния 16-ти рожден ден, тя взима златния медал в слалома при американския национален шампионат в Зимния Парк, Колорадо и е най-младия американски скиор, който някога е претендирал за националната алпийска корона.

http://www.firsttracksonline.com/wp-content/uploads/2012/12/158603498.jpg

 
През Декември на 29-ти , 2011, Микаела прави първия си подиум за СК в слалом в Лиенц, Австрия. Стартирайки под номер 40 и загубвайки част от около лицевите си протектори, но все пак завършвайки на 12 място след първото спускане. Записва най-добро време на второто спускане и запазва третото място, и бронза. 


Сезон 2012/2013

 
Микаела Шифрин печели своята първа Световна Купа през декември 2012-та на 17 годишна възраст на нощем слалом в Аре, Швеция. По този начин тя става втория най-млад американец взимайки СК на такава възраст. След две седмици обаче, тя взима още едно злато отново в нощем слалом в Загреб, Хърватия и трети отново на нощем слалом след 11 дена в Флачау, Австрия. След тези победи в Европа немските медии полудяват и започват да се пишат и правят репортажи за нея. Буквално назрява момента, когато Микаела ще бъде най-споменавания човек сред феновете на този спорт. 

https://static01.nyt.com/images/2013/01/15/sports/15ski2/15ski2-popup.jpg

 
Следват опити за спечелване на гигантския слалом в провеждания шампионат в Шладминг, Австрия през Февруари 2013-та. Завършва шеста, като това става най-добрия резултат до 2016/2017 сезона, когато става втора.  
 
След два дена обаче, Микаела печели първата си голяма титла в живота и кариерата - Златен медал в слалома в Шладминг, Австрия. Тя завършва трета в първата част и се надява за медал. Във второто спускане дава най-доброто време и сензационно става златен медалист на 17 годишна възраст и най-младия шампион от 39 години. За една нощ Микаела Шифрин притегля вниманието на феновете в цял свят върху себе си. Търсена от медии и спонсори всеки с много въпроси. Микаела няма възможност да отдели много време за интервюта и медийни изяви, защото нейната победоносна вълна продължа и след шампионата. 

 
http://www.firsttracksonline.com/wp-content/uploads/2013/02/shiffrin_sl_gold9-XL1.jpg



Следват няколко победи и подиуми в слалома и опити в гигантския слалом,но всичко е само за убиване на времето до големия финал. 
 
На финалите за световната купа в Лензенхейрд, 3 дена, след като става на 18, Микаела се изправя срещу един от най-добрите скиори по онова време при жените - Тина Мазе в борба за сезонната титла в слалома. След, като Микаела изостава на първото спускане със секунда и нещо зад Тина Мазе, Микаела прави невероятно второ спускане. Датчиците засичат 1.77 и всички коментатори по света крещят от вълнение. През това време Тина се приготвя и не е ясно дали е знаела, какво се случило на финала. Стигайки там, Тина е трета, а Микаела е първа. Следват много емоционални моменти за двете скиорки за които сезоните им са феноменални и записани в историята на спорта. Тина печели титлите в 5 от 6 дисциплини. Микаела печели злато в Шампионата и сезонната титла в слалома. 
 
След такъв голям сезон Микаела не мисли да се отказва все още. За нея лятото е моментът да се приготви за нейната следваща най-голяма мечта - Злато в олимпийските игри в Сочи през 2014-та.... to be continued.

 



Support

Comments (4)

lol
Сериозна работа Smile
Подкрепям!
Бря голям фен (фенка) на скиорката тука Smile