Redhooligan News

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 24 Oct 2018 15:07 - 0

Windows XP е семейство 32- и 64-битови операционни системи за персонални компютри, разработени от компанията Microsoft. Windows XP е издадена официално на 25 октомври 2001 г. Двете букви „XP“ произхождат от думата eXPerience (на български – опит, опитност) . Windows XP е наследник на Windows 2000 Professional и Windows Me, и е първата операционна система на Microsoft, предназначена за крайни потребители, която използва ядрото на Windows NT (версия 5.1). Първоначално Microsoft публикуват две версии: Home (домашна) и Professional (професионална). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора.
По време на разработването си Windows XP е с кодово име Whistler, което е името на курортния град Уислър (Whistler) в Британска Колумбия, където служителите на Microsoft обичат да почиват и карат ски.
Официално Microsoft спира продажбите на Windows XP на 30 юни 2008 г., въпреки че OEM-версии можеха да се закупуват до 31 януари 2009 г. от фирмите, познати като „системни интегратори“ или като даунгрейд от Windows Vista Business и Windows Vista Ultimate. Microsoft прекрати техническата поддръжка на операционната система на 8 април 2014 г.

Преди XP Майкрософт произвежда две линии операционни системи. Windows 95, Windows 98 и Windows Me са разработени за настолни компютри, но нямат надеждна защита на паметта, докато Windows NT и Windows 2000 са насочени към фирмения, професионалния и сървърния пазар, но са по-лошо поддържани от игрите. Windows XP е преработка на Windows 2000 с допълнителни функции за домашни потребители. Това е първият, и то много успешен опит на „Майкрософт“ да създаде една операционна система за всички цели.
Windows XP Home включва много от охранителните функции на Windows 2000 и вградена защитна стена, което е част от новите опити да се обезопасят продуктите на „Майкрософт“ след дълга история на охранителни проблеми и уязвимост.
През 2002 г. „Майкрософт България“ издадоха превод на Windows XP на български език, който понастоящем е достъпен или като отделна система, или като интерфейсен пакет, който може да се изтегли от сайта на „Майкрософт България“

Windows XP представя някои нови за Windows-серията функции:
    Бърза смяна на потребителя, която позволява друг потребител да влезе и да използва системата, без да се налага предишният потребител да излиза и да напуска включените от него програми (Това натоварва системата повече, отколкото когато само един потребител е включен).
    Подобрена поддръжка на устройства за Firewire, PCI, USB и устройства за съхранение и медия (DVD и CD).
    Windows-услуги за получаване на изображения, които заменят традиционната поддръжка на TWAIN. Still Image (STI) support is provided as a compatibility layer within the WIA subsystem.
    Режим на съвместимост за програми, който имитира по-стари ОС Windows. 
    Windows Side-by-Side, което представлява WinSxS-папка за съхранение на многобройни версии на DLL-файлове за да се предотврати настъпването на DLL-ад.
    Отдалечена помощ (Remote Assistance), благодарение на която поддържащия персонал може да поеме контрола над компютър с Windows XP за да реши проблеми със системата.
    Подобренията в контрола над захранването включват CardBus Wake-on-LAN, контрол над захранването на процесора, Wake on Battery (когато свършва енергията в батерията на системата, Windows XP влиза в режим на „заспиване“), както и способността на Windows XP да спре подаването на енергия към екрана, когато капакът е затворен и да замъгли екрана, ако енергията в батерията намалява.
    Отдалечен работен плот (Remote Desktop), достъпен само в Windows XP Professional, който е изграден с технология за терминални услуги (RDP) и е подобен на отдалечената помощ с разликата, че позволява на отдалечени потребители да имат достъп до локални устройства (като принтери). . Всеки клиент за терминални услуги, специален клиент за връзка с отдалечен работен плот или уеб-базиран клиент използващ ActiveX-контрол може да се използва за връзка с отдалечен работен плот.  („Майкрософт“ предостави клиенти за отдалечен работен плот за по-стари версии на Windows. Някои неща могат да бъдат пренасочени от отдалечения сървър към локалния клиент, в зависимост от възможностите на клиентския софтуер:Пренасочване на файловата система (File System Redirection), което позволява на потребителите да използват своите локални файлове на отдалечен работен плот по време на терминалната сесия.Пренасочване на принтери (Printer Redirection), което позволява на потребителите да използват локалния си принтер по време на терминалната сесия така, както биха използвали локално или мрежово споделен принтер.Пренасочване на порт (Port Redirection), което позволява на приложенията, работещи в терминалната сесия да имат директен достъп до локалните серийни и паралелни портове.Аудио, което позволява на потребителите да пускат аудио-програма на отдалечения работен плот, като звукът се пренасочва към локалния компютър.Clipboard-ът може да бъде споделен между отдалечения и локалния компютър.
    Driver Rollback запазва копие на стария драйвер, когато се инсталира нов. Ако новият драйвер създава проблеми, потребителят може да се върне към предишната версия. (Тази функция не действа при принтерните драйвери.) 
    Включена е технология за CD Burning от Roxio, която предоставя възможността за запис на файлове и аудио-записи върху CD.
    Windows XP има команден интерпретатор cmd.exe, който разширява възможностите на command.com и предлага много нови подобрения в изпълнението на команди за пакетна обработка.
Windows XP включва нов интерфейс, базиран на задачите. Старт-менюто и възможностите за търсене са преработени и са добавени много визуални ефекти, между които:
    Прозрачен син правоъгълник за избор в ExplorerГрафика, подобна на воден знак на иконите на папките, показваща типа на съдържанието в папкатаСенки за надписите под иконите на работния плотБазирани на задачите странични панели в прозорците на ExplorerВъзможност за групиране на отделните бутони в лентата на задачите на една програма в един бутонВъзможност за заключване на лентата на задачите и други ленти, което може да предотврати нежелани промениСпециално отбелязване за скоро добавени програми в старт-менютоДобавяне на повече скинове
Windows XP анализира натоварването, предизвикано от визуалните ефекти и решава дали да ги включи, като така предотвратява прекаленото използване на системните ресурси от новата функционалност. Тези настройки могат да бъдат допълнително нагласени от потребителя. Някои ефекти, като алфа-сливането (прозрачността и плавното изчезване и появяване), са изцяло поддържани от много нови видеокарти. Обаче, ако видеокартата няма способността да възпроизвежда този ефект, работата на системата може да се наруши значително, поради което „Майкрософт“ препоръчва функцията да се изключи ръчно .
Windows XP добавя в Windows възможността за употреба на „визуални стилове“, които променят потребителския интерфейс. Обаче визуалните стилове трябва да бъдат криптографично подписани от „Майкрософт“, за да действат. Luna е името на новия визуален стил, който е вграден в Windows XP, и е автоматично включен за системи с повече от 64 МБ памет. Luna притежава 3 цвята, а те са синьо, зелено и сребърно (Luna се отнася само до отделния визуален стил, а не до новите функции в ГПИ на Windows XP като цяло).
„Класическият“ интерфейс на Windows 2000 може да се използва също по желание, като чрез използването му вие ще увеличите производителността на Windows.

„Майкрософт“ издава сервизни пакети за Windows XP, които поправят проблеми и добавят нови функции.
Сервизен пакет 1 (Service Pack 1) за Windows XP е издаден на 9 септември 2002 г. Най-забележителните му нови функции са поддръжка на USB 2.0 и аплет за „Достъп до програмите и настройки по подразбиране“, който позволява на потребителя да контролира приложенията по подразбиране за дейности като разглеждане на уеб-страници и изпращане на „лесни съобщения“, а също позволява на потребителя да скрие някои от програмите на „Майкрософт“.
SP1 беше разработен така, че да не работи на повечето компютри с пиратско копие на Windows XP.

Сервизен пакет 2 (Service Pack 2) беше издаден на 6 август 2004 г. За разлика от предишни сервизни пакети, SP2 добавя нови функции към Windows XP, между които защитна стена, програма за Wi-Fi, блокатор за pop-up-прозорци и поддръжка на Bluetooth. Той също включва API, което позволява на скенери за вируси и защитни стени да се свързват с нова програма – охранителен център, която предоставя основен преглед на системната защита. Други функции са подобрения в Internet Connection Firewall (ICF), който сега се нарича Windows Firewall (и е включен по подразбиране), силна защита на паметта, използваща NX-инструкцията, която е включена в по-новите процесори и спира буферните атаки, както и подобрения в електронната поща и уеб-сърфирането.

Сервизен пакет 3 (Service Pack 3) е пуснат за сваляне на 6 май 2008 г. В него са включени 1174 поправки и нови функции. Пакетът не включва Internet Explorer 7.

През ноември 2002 г. „Майкрософт“ издаде три нови версии, предназначени за специфичен хардуер:
    Windows XP Media Center Edition за специални компютри „Media Center“ (т.е. медия-център, компютри за мултимедия). Този Windows включва програмата Windows Media Center, позната ни при Vista и 7.Windows XP Tablet PC Edition за лаптопи със специално управление чрез докосване. Както Windows XP Media Center Edition, така и тази версия са предварително записани в компютрите и не могат да бъдат закупени отделно.Windows XP Embedded за различни видове електронни устройства. Тази версия се основава на кода на оригиналния Windows XP.
През 2003 г. излизат:
    Windows XP Media Center Edition 2003 – нова версия на Windows XP Media Center, която добавя нови възможности като УКВ-радио.
    Windows XP 64-bit Edition за компютри с процесори Intel Itanium – излиза на 28 март 2003.
След това се изпробва нова версия на 64 Bit Edition за системи с AMD Athlon 64 и Opteron.
През 2005 г. излиза
    Windows XP Professional x64 Edition, издадена на 25 април.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Windows XP is a family of 32- and 64-bit personal computer operating systems developed by Microsoft. Windows XP was officially released on October 25, 2001. The two letters "XP" originate from the word eXPerience (in Bulgarian - experience, experience). Windows XP is the successor to Windows 2000 Professional and Windows Me, and is the first Microsoft end-user operating system to use the Windows NT kernel (version 5.1). Initially, Microsoft publishes two versions: Home (Home) and Professional (Professional). Home is designed for home use, while Professional has additional features designed for business use such as network ID and dual processor support.
During its development, Windows XP is codenamed Whistler, which is the name of the Whistler resort in British Columbia, where Microsoft employees like to relax and ski.
Officially, Microsoft stopped Windows XP sales on June 30, 2008, although OEM versions could be purchased by companies known as system integrators by January 31, 2009, or as a dawnload from Windows Vista Business and Windows Vista Ultimate. Microsoft discontinued technical support for the operating system on April 8, 2014.
Before XP, Microsoft produces two lines of operating systems. Windows 95, Windows 98, and Windows Me are designed for desktops but do not have reliable memory protection while Windows NT and Windows 2000 are targeted at the corporate, professional, and server markets but are worse supported by the games. Windows XP is a Windows 2000 revision with additional home user features. This is Microsoft's first, and very successful, attempt to create an operating system for all purposes.
Windows XP Home includes many of the security features of Windows 2000 and a built-in firewall that is part of the new attempts to secure Microsoft's products after a long history of security issues and vulnerabilities.
In 2002, Microsoft Bulgaria issued a translation of Windows XP in Bulgarian, currently available either as a separate system or as an interface package that can be downloaded from the Microsoft Bulgaria site
Windows XP introduces some new Windows features:
Rapid user switching, which allows another user to enter and use the system without the previous user having to exit and leave the programs that are included in the system (This loads the system more than when only one user is on).
Improved support for Firewire, PCI, USB and storage devices and media (DVD and CD).
Windows imaging services that replace traditional TWAIN support. Still Image (STI) support is provided as a compatibility layer within the WIA subsystem.
Compatibility mode for programs that mimics older Windows OS.
Windows Side-by-Side, which is a WinSxS folder for storing multiple versions of DLLs to prevent the occurrence of DLLs.
Remote Assistance, which enables the support staff to take control of a Windows XP computer to solve system problems.
Improvements to power control include CardBus Wake-on-LAN, CPU power control, Wake on Battery, and Windows XP's ability to stop powering the screen when the lid is closed and blurring the screen if the battery power drops.
Remote Desktop, available only in Windows XP Professional, which is built with Terminal Services Technology (RDP) and is similar to remote help with the difference that allows remote users to access local devices (such as printers) . . Any Terminal Services client, a dedicated remote desktop client, or a Web-based client using ActiveX control can be used to connect to a remote desktop. (Microsoft) provided remote desktop clients for older versions of Windows, and some things can be redirected from the remote server to the local client, depending on the capabilities of client software:
File System Redirection, which allows users to use their remote desktop local files during the terminal session.
Printer Redirection, which allows users to use their local printer during the terminal session as they would use a local or network-shared printer.
Port Redirection, which allows applications running in the terminal session to have direct access to local serial and parallel ports.
Audio that allows users to play an audio program on the remote desktop, and the sound is redirected to the local computer.
The clipboard can be shared between the remote and the local computer.
Driver Rollback keeps a copy of the old driver when installing a new driver. If the new driver is causing problems, the user may return to the previous version. (This feature does not work with printer drivers.)
Roxio CD Burning technology is included, which provides the ability to record files and audio tracks on a CD.
Windows XP has a command interpreter cmd.exe that extends the command.com capabilities and offers many new improvements to the execution of batch commands.
Windows XP includes a new task-based interface. Start menu and search options have been revised and many visual effects have been added, including:
Transparent blue rectangle to select in Explorer
Watermark-like graphic of folder icons showing the type of content in the folder
Shadows for captions under the desktop icons
Task-based side panels in Explorer windows
Ability to group individual buttons in the taskbar of a program in one button
Possibility to lock the taskbar and other bands that can prevent unwanted changes
Special note for recently added programs in the start menu
Add more skins
Windows XP analyzes the load caused by the visual effects and decides whether to include them, thus preventing the excessive use of system resources from the new functionality. These settings can be further customized by the user. Some effects such as alpha-fusion (transparency and smooth disappearance and appearance) are all supported by many new video cards. However, if the video card does not have the ability to reproduce this effect, the performance of the system may be significantly impaired, so Microsoft recommends that the function be manually disabled.
Windows XP adds to Windows the ability to use "visual styles" that change the user interface. However, visual styles must be cryptographically signed by Microsoft to act. Luna is the name of the new visual style that is built into Windows XP and is automatically turned on for systems with more than 64 MB of memory. Luna has 3 colors and they are blue, green and silver (Luna refers only to the individual visual style, not to the new features in the Windows XP GUI as a whole).
The "clic" interface of Windows 2000 can also be used as an option, and by using it you will increase Windows performance.
Microsoft releases service packs for Windows XP that fix problems and add new features.
Windows XP Service Pack 1 was released on September 9, 2002. Its most remarkable new features are support for USB 2.0 and the "Access programs and default settings" applet that allows the user to control applications by default for activities such as browsing web pages and sending "easy messages", and also allows the user to hide some of Microsoft's programs.
SP1 was designed to not work on most pirated Windows XP computers.
Service Pack 2 was released August 6, 2004. Unlike previous service packs, SP2 adds new features to Windows XP, including a firewall, a Wi-Fi program, a pop-up blocker, and Bluetooth support. It also includes an API that allows virus and firewall scanners to connect to a new security center program that provides a basic overview of system security. Other features include improvements to the Internet Connection Firewall (ICF), which is now called the Windows Firewall (and is included by default), strong memory protection using the NX instruction that is included in the newer processors, and stops buffer attacks as well and e-mail and web browsing improvements.
Service Pack 3 was released for download on May 6, 2008. It includes 1174 fixes and new features. The package does not include Internet Explorer 7.
In November 2002, Microsoft released three new versions for specific hardware:
Windows XP Media Center Edition for special "Media Center" computers (ie media center, multimedia computers). This Windows includes the Windows Media Center program known to us on Vista and 7.
Windows XP Tablet PC Edition for laptops with special touch control. Both Windows XP Media Center Edition and this version are pre-recorded on computers and can not be purchased separately.
Windows XP Embedded for different types of electronic devices. This version is based on the original Windows XP code.
In 2003, they went:
Windows XP Media Center Edition 2003 - a new version of Windows XP Media Center that adds new features like FM radio.
Windows XP 64-bit Edition for Intel Itanium Processors - released March 28, 2003.
A new version of 64 Bit Edition is then tested for AMD Athlon 64 and Opteron systems.
It was released in 2005
Windows XP Professional x64 Edition, released April 25.

Support

Comments (0)